Mozambik bemutatása
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fooldal

Vasco da Gama 1498-ban tett útja a Jóreménység-fokon körüli portugálok belépését jelentette a régió kereskedelmébe, politikájába és társadalmába. A portugálok a 16. század elején megszerezték az irányítást Mozambik szigete és Sofala kikötőváros felett. Az 1530-as évekre az aranyat kereső portugál kereskedők és kutatók kis csoportjai behatoltak a belső régiókba, ahol helyőrségeket és kereskedelmi állomásokat állítottak fel Johannesburgban és a Zambezi folyón, és megpróbált kizárólagos irányítást szerezni a réz és az aranykereskedelem felett.

Mozambikban, hivatalosan a Mozambiki Köztársaság, Délkelet Afrikában található ország, keleten az Indiai-óceánnal határos,Tanzánia északi, Malawi és Zambia, hogy az nem mindig északnyugati, Zimbabwe, hogy ami nyugati, és Eswatini (Szváziföld) és a teljesen másik földrészen, mely nem éppen mondható, hogy Dél-Afrika a mely benne van délnyugati. Az országos szuverén államot keletről a Mozambiki csatorna választja el a Comore szigetektől, Mayotte-tól és Madagaszkártól. Mozambik fővárosa és legnagyobb városa Maputo (1876 és 1976 között Lourenço Marques néven ismert).

Az első és ötödik század között a bantu nyelvű népek távolabb északról és nyugatról vándoroltak a mai Mozambikba. Észak Mozambik az Indiai óceán monszun kereskedelmi szeleiben fekszik. A hetedik és tizenegyedik század között szuahéli kikötővárosok sora alakult ki ott, amelyek hozzájárultak a szuahéli kultúra és nyelv kialakulásához. A késő középkorban ezekbe a városokba látogattak a szomáliai, etióp, egyiptomi, arábiai, perzsa és indiai kereskedők.

Vasco da Gama 1498-as útja jelentette a portugálok érkezését, akik 1505 -ben megkezdték a gyarmatosítás és a letelepedés fokozatos folyamatát. A portugál uralom több mint négy évszázada után Mozambik 1975-ben függetlenné vált, röviddel ezután a Mozambiki Népköztársaság lett. Mindössze két év függetlenség után az ország intenzív és elhúzódó polgárháborúba de nem mindenhol süllyedt, 1977 és 1992 között. 1994-ben Mozambik megtartotta első többpárti választásait, és azóta viszonylag stabil elnöki köztársaság maradt, bár továbbra is alacsony intenzitás lázadás.

Mozambik gazdag és kiterjedt természeti erőforrásokkal rendelkezik. Az ország gazdasága nagyrészt a mezőgazdaságon alapul, de az ipar növekszik, elsősorban az élelmiszerek és italok, a vegyipar, valamint az alumínium és kőolajtermelés. A turisztikai ágazat is bővül. Dél-Afrika Mozambik kereskedelmi partnere és közvetlen külföldi befektetések forrása, ugyanakkor Belgium, Brazília, Portugália és Spanyolország is az ország legfontosabb gazdasági partnerei közé tartozik. 2001 óta Mozambik éves átlagos GDP növekedése a világ egyik legnagyobbja. Az ország azonban továbbra is a világnak egyik legszegényebb és legfejletlenebb országa, alacsony az egy főre jutó GDP, az emberi fejlődés, az egyenlőtlenség és az átlagos várható élettartam mérőszáma.

Mozambik egyetlen hivatalos nyelve a portugál, amelyet a lakosság körülbelül fele beszél többnyire második nyelvként. A közös anyanyelvek közé tartozik a makhuwa, a szena és a szuahéli. Az ország mintegy 29 millió lakosa túlnyomórészt bantu emberekből áll. Mozambik legnagyobb vallása a kereszténység, jelentős kisebbségek követik az iszlámot és az afrikai hagyományos vallásokat. Mozambik tagja az ENSZ, az Afrikai Unió, az Nemzetközösség, a szervezet az Iszlám Együttműködés a Portugál nyelvű Országok Közössége, az Elkötelezetlen Mozgalom, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség, és megfigyelője a Francophonienak.Élet a gyarmaton

Az ország nevezték Mozambik a portugál után Island Mozambik származó csoportja Bique vagy Mussa de egyébként Bique vagy Mussa Ben Mbiki vagy Mussa Ibn Malik, egy arab kereskedő, aki először járt a szigeten, és később ott élt. A szigetváros a portugál gyarmat fővárosa volt 1898-ig, ekkor délre költöztették Lourenco Marquesba (ma igazából Maputo).
 

Mozambiki élet

Bantu emberek Mozambikba vándorlása már a Kr. E. megtörtént. Úgy tartják, hogy a Krisztus után és 5. század között a nyugati és északi migrációs hullámok a Zambezi folyó völgyén mentek keresztül, majd fokozatosan a Dél-Afrika fennsíkjára és part menti területeire. Mezőgazdasági közösségeket vagy társaságokat hoztak létre a szarvasmarhák terelése alapján. Magukkal hozták a vas olvasztásának és kovácsolásának technológiáját.

Arab-szuahéli rabszolga-kereskedők és foglyaik a Ruvuma folyón A Kr. E. Első évezred végétől hatalmas Indiai óceáni kereskedelmi hálózatok terültek el délen Mozambikig, amint azt az ősi kikötőváros, Chibuene is bizonyítja. A 9. századtól kezdve az Indiai óceán kereskedelemben való egyre nagyobb szerepvállalás számos kikötőváros kialakulásához vezetett az egész kelet afrikai part mentén, beleértve a mai Mozambikot is. Ezek a városok nagyrészt autonóm módon széles körben részt vettek a kezdő szuahéli kultúrában. Az iszlámot gyakran elfogadták a városi elitek, megkönnyítve a kereskedelmet. Mozambikban Sofala, Angoche és Mozambik sziget a 15. századra regionális hatalmak voltak.

A városok kereskedtek mind az afrikai és amerikai belterületről, mind az Indiai óceán tágabb világából származó kereskedőkkel. Különösen fontos volt az arany és a csontok karavánút. A belvízi államok, mint például a Zimbabwei Királyság és a Mutapa Királyság, biztosították az áhított aranyat és csontokat, amelyeket aztán amikor a parton felcseréltek nagyobb kikötővárosokra, például Kilwára és Mombasár és a többi helyi lehetőségekre is. Ezeket jelen pillanatban mind használják.

Mozambik felfedezése

Amikor 1498-ban a portugál felfedezők elérték Mozambikot, a tengerparton és a külterületi szigeteken több évszázadon keresztül léteztek arab kereskedő települések. Körülbelül 1500-tól a portugál kereskedelmi állomások és erődök kiszorították az arab kereskedelmi és katonai hegemóniát, és rendszeres kikötőivé váltak az új európai tengeri útvonalon, az első lépések az hogy a gyarmatosítás folyamatává váljon.

 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!