Mozambik bemutatása
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
publikus

A mozambiki terület középső részén a portugálok megpróbálták legitimálni és megszilárdítani kereskedelmi és települési helyzetüket prazók létrehozásával. Ezek a földtámogatások településeikhez kötötték az emigránsokat, Mozambik belterületét pedig nagyrészt a prazeirok , a támogatások birtokában hagyták , míg a portugál központi hatóságok a közvetlen hatalomgyakorlást véleményük szerint a fontosabb portugál birtokokra összpontosították. Ázsiában és Amerikában. A rabszolgaság Mozambikban előre kelt európai kapcsolattal. Az afrikai uralkodók és főnökök rabszolgasággal foglalkoztak, először arab muszlim kereskedőkkel, akik a rabszolgákat közel -keleti ázsiai városokba és ültetvényekre küldték, később pedig portugál és más európai kereskedőkkel. A kereskedelem folytatásaként rabszolgákat szállítottak harcoló helyi afrikai uralkodók, akik portyáztak az ellenséges törzseknél, és eladták foglyaikat a prazeiróknak . A prazeirók tekintélyét gyakorolták és támogatták a helyi lakosság körében ezek a rabszolgák, akik tagjaik Chikunda néven ismertek. A Portugáliából folytatott kivándorlás viszonylag alacsony szinten zajlott egészen a XIX. Század végéig, elősegítve az "afrikanizálódást". Míg a prazókat eredetileg kizárólag portugál gyarmatosítók akarták birtokolni, a házasságkötés és a prazeirók viszonylagos elszigetelődése a folyamatos portugál hatásoktól, a prazók afrikai-portugálok vagy afrikai-indiánok lettek.

Bár a portugál befolyás fokozatosan bővült, hatalma korlátozott volt, és gyakorolta az egyes telepeseket és tisztviselőket, akik kiterjedt autonómiát kaptak. A portugálok 1500 és 1700 között a tengerparti kereskedelem nagy részét el tudták birkózni arab muszlimokkal, de miután az arab muzulmánok 1698-ban elfoglalták Portugália kulcsfontosságú lábát a Mombasa -szigeten (ma Kenyában) lévő Jézus -erődben, az inga lendülni kezdett. a másik irány. Ennek eredményeként a befektetések elmaradtak, miközben Lisszabon az Indiával és a Távol -Kelettel folytatott jövedelmezőbb kereskedelemnek és Brazília gyarmatosításának szentelte magát.

E háborúk során a Mazrui és az Ománi arabok visszafoglalták az Indiai -óceán kereskedelmének nagy részét, és kényszerítették a portugálokat délre. A 19. század közepére sok prazosz csökkent, de többen életben maradtak. A 19. század folyamán más európai hatalmak, különösen a britek és a franciák (Madagaszkár), egyre inkább bekapcsolódtak a kelet -afrikai portugál területek körüli térség kereskedelmébe és politikájába.

A 20. század elejére a portugálok Mozambik nagy részének adminisztrációját nagy magánvállalatokra helyezték át, mint például a Mozambik Társaság, a Zambezia Társaság és a Niassa Company , amelyeket főként brit finanszírozók, például Solomon Joel irányított és finanszírozott , és szomszédos kolóniáik (Dél -Afrika és Rhodesia). Habár Mozambikban törvényesen megszüntették a rabszolgaságot, a 19. század végén a charter társaságok kényszermunka -politikát léptettek életbe, és olcsó - gyakran kényszerített - afrikai munkaerőt szállítottak a közeli brit gyarmatok és Dél -Afrika bányáiba és ültetvényeibe. A Zambezia Company, a legjövedelmezőbb bérelt társaság, számos kisebb prazeiro -gazdaságot vett át, és katonai előőrsöket létesített vagyona védelmében. A bérelt társaságok utakat és kikötőket építettek áruk piacra hozatalához, beleértve a vasutat, amely összeköti a mai Zimbabwét és a mozambiki Beira kikötőt.

Nem kielégítő teljesítményük és az Oliveira Salazar korporatív Estado Novo rezsim alatt a Portugál Birodalom gazdaságának erősebb portugál irányítása felé történő elmozdulás miatt a vállalatok engedményeit nem újították meg, amikor elfogytak. Ez történt 1942 -ben a Mozambiki Vállalattal, amely azonban továbbra is a mezőgazdasági és kereskedelmi szektorban működött társaságként, és ez már 1929 -ben történt a Niassa Company koncessziójának megszűnésével. 1951-ben az afrikai portugál tengerentúli gyarmatokat átnevezték Portugália tengerentúli tartományaira.

1 2 3 4 5 6 7
 

Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.