Mozambik bemutatása
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
publikus

A mozambiki terület középső részén a portugálok megpróbálták legitimálni és megszilárdítani kereskedelmi és települési helyzetüket prazók létrehozásával. Ezek a földtámogatások településeikhez kötötték az emigránsokat, Mozambik belterületét pedig nagyrészt a prazeirok , a támogatások birtokában hagyták , míg a portugál központi hatóságok a közvetlen hatalomgyakorlást véleményük szerint a fontosabb portugál birtokokra összpontosították. Ázsiában és Amerikában. A rabszolgaság Mozambikban előre kelt európai kapcsolattal. Az afrikai uralkodók és főnökök rabszolgasággal foglalkoztak, először arab muszlim kereskedőkkel, akik a rabszolgákat közel -keleti ázsiai városokba és ültetvényekre küldték, később pedig portugál és más európai kereskedőkkel. A kereskedelem folytatásaként rabszolgákat szállítottak harcoló helyi afrikai uralkodók, akik portyáztak az ellenséges törzseknél, és eladták foglyaikat a prazeiróknak . A prazeirók tekintélyét gyakorolták és támogatták a helyi lakosság körében ezek a rabszolgák, akik tagjaik Chikunda néven ismertek. A Portugáliából folytatott kivándorlás viszonylag alacsony szinten zajlott egészen a XIX. Század végéig, elősegítve az "afrikanizálódást". Míg a prazókat eredetileg kizárólag portugál gyarmatosítók akarták birtokolni, a házasságkötés és a prazeirók viszonylagos elszigetelődése a folyamatos portugál hatásoktól, a prazók afrikai-portugálok vagy afrikai-indiánok lettek.

Bár a portugál befolyás fokozatosan bővült, hatalma korlátozott volt, és gyakorolta az egyes telepeseket és tisztviselőket, akik kiterjedt autonómiát kaptak. A portugálok 1500 és 1700 között a tengerparti kereskedelem nagy részét el tudták birkózni arab muszlimokkal, de miután az arab muzulmánok 1698-ban elfoglalták Portugália kulcsfontosságú lábát a Mombasa -szigeten (ma Kenyában) lévő Jézus -erődben, az inga lendülni kezdett. a másik irány. Ennek eredményeként a befektetések elmaradtak, miközben Lisszabon az Indiával és a Távol -Kelettel folytatott jövedelmezőbb kereskedelemnek és Brazília gyarmatosításának szentelte magát.

E háborúk során a Mazrui és az Ománi arabok visszafoglalták az Indiai -óceán kereskedelmének nagy részét, és kényszerítették a portugálokat délre. A 19. század közepére sok prazosz csökkent, de többen életben maradtak. A 19. század folyamán más európai hatalmak, különösen a britek és a franciák (Madagaszkár), egyre inkább bekapcsolódtak a kelet -afrikai portugál területek körüli térség kereskedelmébe és politikájába.

A 20. század elejére a portugálok Mozambik nagy részének adminisztrációját nagy magánvállalatokra helyezték át, mint például a Mozambik Társaság, a Zambezia Társaság és a Niassa Company , amelyeket főként brit finanszírozók, például Solomon Joel irányított és finanszírozott , és szomszédos kolóniáik (Dél -Afrika és Rhodesia). Habár Mozambikban törvényesen megszüntették a rabszolgaságot, a 19. század végén a charter társaságok kényszermunka -politikát léptettek életbe, és olcsó - gyakran kényszerített - afrikai munkaerőt szállítottak a közeli brit gyarmatok és Dél -Afrika bányáiba és ültetvényeibe. A Zambezia Company, a legjövedelmezőbb bérelt társaság, számos kisebb prazeiro -gazdaságot vett át, és katonai előőrsöket létesített vagyona védelmében. A bérelt társaságok utakat és kikötőket építettek áruk piacra hozatalához, beleértve a vasutat, amely összeköti a mai Zimbabwét és a mozambiki Beira kikötőt.

Nem kielégítő teljesítményük és az Oliveira Salazar korporatív Estado Novo rezsim alatt a Portugál Birodalom gazdaságának erősebb portugál irányítása felé történő elmozdulás miatt a vállalatok engedményeit nem újították meg, amikor elfogytak. Ez történt 1942 -ben a Mozambiki Vállalattal, amely azonban továbbra is a mezőgazdasági és kereskedelmi szektorban működött társaságként, és ez már 1929 -ben történt a Niassa Company koncessziójának megszűnésével. 1951-ben az afrikai portugál tengerentúli gyarmatokat átnevezték Portugália tengerentúli tartományaira.

1 2 3 4 5 6 7
 

Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY    *****    A csillagjövõ asztrológia 2024 ben is szeretettel várja az érdeklõdõket. A horoszkóp a lélek tükre, nézz bele! BUÉK!